CJX 2015

Ale mele
cjx2015

Ne implicăm în continuare în susținerea candidaturii Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, iar alături de Dan ma bucur să anunț a doua ediție a proiectului #CLUJX.
Anul acesta am vizitat Glasgow și Florența, printre primele orașe care au fost Capitale Culturale Europene, dar și Siena, oraș candidat pentru 2019. Pentru vara acestui an avem pregătit un traseu de ~4500 km, ce include 8 orașe din 3 țări, dar până să detaliem planul pentru CJX 2015, hai să vedem ce am reușit anul trecut:

2014 – Pe scurt:
Am fost 4 călători pe traseu: Eu, Dan, Cristi Grindean și Vlad Chichișan.
Am străbătut >10.000 km cu mașina, trecând prin 16 țări & 16 orașe foste, actuale sau viitoare ECOC.
Am publicat >90 de articole pe cjx.ro și am interacționat cu >100 de persoane care au semnat pancarda #clujulmerita
Am avut 24 apariții media (TV, online), 25 apariții pe bloguri și am luat locul 2 la Webstock.

Am depășit bugetul, am luat amenzi și am slăbit câteva kilograme, dar am învățat foarte multe. Anul acesta plănuim să plecăm din nou!

Pentru fiecare an, titlul de Capitală Europeană a Culturii este rezervat pentru două țări. Opțional se poate înscrie și a treia țară. Pentru 2021, titlul este rezervat României și Greciei, astfel că de ceva timp se cunosc orașele candidate din fiecare țară. Pentru Grecia sunt anunțate 7 orașe, iar pentru România sunt 11, conform Wikipedia.
Prin CJX 2015 vom stabili un prim contact cu 4 orașe din Grecia, urmând ca apoi să se dezvolte parteneriate oficiale între orașe, un aspect important în criteriile de jurizare.

Marseille_People_CJX3

Traseul cuprinde orașe candidate din Grecia, foste și viitoare Capitale Culturale Europene, dar și Capitale de Tineret, ținând cont de titlul pe care îl poartă Clujul anul acesta. Concret, în perioada 29 iunie – 26 iulie vom vizita:
Varna – Istanbul – Thessaloniki – Tripoli – Nafplio – Piraeus – Kavala – Plovdiv.

Echipa
În fiecare an vrem să invităm bloggeri și persoane care se împlică activ în comunitatea locală. Anul acesta suntem o echipă de 7 persoane. Avem și un outsider :)

Teodora Rogobete – food blogger, prezentator LOOK TV și mamică
Anne-Marie Chelariu – videoblogger
Andi Daiszler – fost jurnalist / realizator TV
Răzvan Luca – coordonator #sharespace
Cornel Marian Hoza – Președinte Beard Brothers

Împreună vom promova Clujul în Bulgaria, Turcia și Grecia. Ne vom întâlni cu reprezentanți oficiali, responsabili pentru candidatura orașului, producători culturali și artiști care au contribuit la programul cultural, cu reprezentanți ai primăriilor, presă locală și bloggeri. Vrem să descoperim idei ce pot fi adaptate Clujului, să învățăm din ideile și greșelile lor, să descoperim alte proiecte și să oferim exemple de implicare activă în schimbarea orașului.

Mulțumim partenerilor care susțin în continuare proiectul nostru:  Asociaţia “Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană, Federația SHARE,  TNT Romania și Orange Romania.

Voi ce ne recomandați să vizităm în aceste orașe?Comments (3)

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *