Cluj Greeters

Recomand
greeters-bloggers

Anul trecut am călătorit destul de mult, în 6 din cele 12 luni am ieșit din țară. Am trecut prin 16 ţări doar în 36 de zile, iar câteva oraşe le-am descoperit cu ajutorul localnicilor, fie în cadrul unui Free Guided Tour, fie prin reţeaua Greeters.

În Mons am descoperit programul Meet a Greeter. M-am înregistrat pe site iar Simon s-a oferit voluntar să ne prezinte orașul.
În Leeuwarden am dat peste Henk, care organizează tururi gratuite pentru turiști, iar la final munca lui poate fi răsplătită prin donații / tips.
În Riga l-am întâlnit pe Martin și a lui valiză galbenă, o idee care a fost preluată în țările vecine cu Letonia.
În Edinburgh am dat peste o întreagă echipă pentru un tur ghidat gratuit.

Diferența între Greeters şi Free Duided Tour este reprezentată de tips. În funcţie de cât de bine sunt pregătiţi şi cât de enternaining poate fi turul, la final decizi cât a meritat şi faci o donaţie. Interesul lor şi dedicarea se observă altfel când ştiu că dacă fac o treabă bună vor primi review-uri pe site şi pe Trip Advisor, iar în timp va creşte numărul de turişti interesaţi, ajungând să facă 50-100 Euro pe un singur tur. În Edinburg, spre exemplu, era stabilită o oră fixă unde se adunau toţi şi erau împărţiţi pe grupe, fiecare vorbind altă limbă. Iar asta nu a fost un caz singular pentru că nu se înțelege nimic din engleza vorbită de scoțieni :)

La Cluj a apărut anul trecut Cluj Guided Tours, care aveau la un moment dat tururi zilnice gratuite, susținute de Primărie, însă de ceva timp n-am mai auzit nimic. Recent a apărut și Cluj Greeters, pentru care eram nerăbdător să încerc un tur. Sâmbătă am avut ocazia.

În general nu consider că trebuie să cunosc orice informaţie, mai ales când ştiu unde o pot găsi atunci când am nevoie. Pe acest motiv, nu vreau să povestesc cum am vizitat un anumit oraș și am aflat în ce an au fost construite clădirile din centru.

În Riga, Martin a pornit turul din spatele unei biserici. A început prin a ne spune că ne putem descurca singuri să aflăm când a fost construită şi alte detalii plictisitoare, iar el ne va spune mai multe despre “acel gemuleţ”. Ne-a spus o poveste de puţini ştiută, despre doi călugări care au vrut să devină faimoşi. Aveau două variante, să devină soldați eroici, fie sfinți. Au ales calea mai uşoară, să sufere pentru credință, astfel că s-au închis într-o cameră şi au stabilit pe ascuns să primească zilnic mâncare prin geamul mic. Ghinionul a făcut ca responsabilii cu mâncarea să uite de ei şi să-i găsească după mulţi ani…morţi.
Apoi ne-a povestit despre arhitectura clădirilor, cum a fost dată o lege care obliga fiecare arhitect să prezinte o lucrare originală, lucru care a dus la ~800 de clădiri diferite ca şi stil arhitectural, iar Riga a dat lumii unii dintre cei mai buni arhitecți.

În Leeuwarden, cu ajutorul lui Henk am vizitat biroul primarului şi am intrat în camera unde se votează şi au loc şedinţele oficiale. Iar exemple pot continua pentru Mons şi Edinburgh.

Hai să ne diferenţiem, să ne surprindem turiştii. Personal susţin ideea de Greeters şi incurajez proiectul să crească. Poate până la vară, când numărul turiştilor creşte, echipa îşi va îmbunătăţi stilul turului. Încercaţi să vorbiţi cu alţi greeters din reţea pentru a vă oferi sfaturi, cu persoane care au testat acest program, mergeţi voi să vedeţi cum se desfăşoară astfel de tururi, încercaţi să combinaţi şi să adaptaţi idei şi faceţi din acest program un exemplu pentru alţii.

Transformaţi turul într-un spectacol, unde greeteri sunt actori. Căutaţi legende locale, adaptaţi informaţiile care să vină în completarea anilor de construcţie sau ce nume a purtat înainte. Captaţi atenţia grupului pe tot parcursul turului, fără să existe momente doar de plimbare. Promovaţi-vă pe TripAdvisor, luaţi feedback şi prezentaţi testimoniale, faceţi galerii foto pentru facebook pentru fiecare tur şi tăguiţi cât mai multe persoane, postaţi pe site mai multe informaţii despre Cluj şi ce va cuprinde turul, căutaţi sprijin la Primărie măcar pentru apariţii pe VisitCluj sau Cluj2015 etc.

Voi ce experiențe ați avut cu tururile ghidate în alte orașe?Comments (1)

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • In Amsterdam este tot ceva de genul greeters, se intalnesc duminica la ora 12:00 (?) parca in Dam Square si pornesc in grup de cate 10 turisti + 1 greeter. Partea faina e ca imbina istoria cu povestile nestiute de lumea larga ale orasului sau ale tarii. merita incercat.