Despre parteneriate și asocieri

La General

La noi în Cluj mulți înțeleg prin parteneriate (media) publicarea câtorva comunicate și bannere. Tot timpul să fie bannere, pentru că așa simt agențiile sau oamenii de PR că trebuie. Asta pe de o parte, apoi mai toate parteneriatele sunt subiective, nu bazate pe anumite criterii care ar trebui să fie standard. Cam ca la bloguri, ar zice alții…
E important câte relații are agenția ca să-ți garanteze multe link-uri în raport. Se mai întâmplă ca agenția să ceară după festival toate link-urile publicate, pentru că sistemele de monitorizare sunt prea scumpe și nu se complică ei cu așa ceva, dar asta-i altă poveste.
Nu știu câți stau să verifice performanțele fiecărui posibil partener media pe perioada ultimului an, cu cine se mai asociază, ce idei promovează, cine e frontman ș.a.m.d. Majoritatea discuțiilor sunt vechi, iar pentru fiecare eveniment e ceva de genul “te bagi și aici?”.

Anul acesta am refuzat parteneriatul cu TIFF pe motiv că Vitrina nu-i mai reprezintă, iar de la PR & More n-am nevoie să aud aceeași poezie la fiecare eveniment pe care îl reprezintă. Nu de alta, dar de logo pe site și pe anumite materiale de promovare n-am nevoie, mai ales la cât mă ajută. Am propus o implicare mai amplă, conținut original pre și post eveniment, diverse idei și am rămas fără nici măcar un reply de genul “închide că te sun eu”. În situații de genul acesta nu înseamnă că nu mai public nimic despre festival, din contră, doar că prefer să nu mă asociez.

M-am uitat apoi să văd care sunt partenerii locali de anul acesta. Pentru un festival de talia TIFF, nu vi se pare că partea asta a fost tratată superficial?
Apoi, să vrei să te promovezi în ziare care s-au aruncat în bătălii politice pe perioada campaniei, nu știu zău dacă-ți face bine asocierea. Asta la nivel teoretic, practic e ca în politică: “eh, și ce dacă fură sau e așa cum e, măcar face ceva”.

parteneri-tiff-2016

Din lista de mai sus, clujulcultural, I Love Cluj și eclujeanul. Trei, unul și unul.

Cu Tibi m-am lămurit acum ceva ani în privința profesionalismului, dar constant urmăresc să văd ce debitează pe facebook sau pe site. E în lumea lui.
Am vrut să caut pe site ce s-a publicat despre TIFF, mai mare aventura. Feed-ul nu merge din aprilie, ieri logo-ul nu apărea iar azi e deformat, search-ul nu afișează într-o ordine a publicării articolelor, iar programul evenimentelor culturale arăta ieri așa. E ok, avem un Cluj viu și antrenant și singurul site cultural din oraș!

haha

Probabil pe Tibi nu-l mai refuză nimeni de când a făcut scandal că nu primește intrare gratis la EC că-i presă.
S-a scandalizat că nu i-am dat intrare liberă la ClujLife Awards și a început să discute pe la spate despre asta, dar ce să-i ceri, cei mai grei din presă vin cu multe obiceiuri vechi.

Pe Vasile n-aveți cum să nu-l știți. Se plânge constant pe Facebook despre cât de greu e să ții un ziar online și se jură că nu mai face bartere, dar ce să vezi, la 10.000 de vizitatori pe lună nu prea ai ce pretenții să impui. Același Vasile care îi înjură pe Morar și Buzdugan dar nu pentru că ar înțelege ce e rasismul.

vasile

Vasile, du-te la Tibi să te învețe cum se fac banii. S-ar putea să-ți zică cum se accesează fonduri pe site-uri de genul.

Lăsând gluma la o parte, chiar astea au fost cele mai bune variante de parteneriate? Mi-aș pune întrebări dacă aș fi organizator de festival care angajează o agenție de PR care să facă și partea asta.

În cazul I Love Cluj am văzut 2 articole pe site, care oricum erau campanie, iar în rest câteva share-uri de poze de pe pagina TIFF sau poze de la alții fără a pune link către sursă… și cam atât. Reach maxim (știu ce rezultate poate avea o pagină cu și mai multe like-uri, nu o mai bagăți pe aia cu 100k că nu merge), știe tot poporul, parteneriat reușit!
Apropo de campanie, atâtea postări cu articole vechi de acum 2 ani de pe ilovecluj.ro n-am văzut niciodată, semn că trebuia cumva să iasă raportul de trafic la final. Nu mai conta că nu sunt relevante, cu o descriere atractivă lumea tot dă click. Totuși, cum să ai campanie cu o bancă pe termen lung și tu să promovezi în același timp alta bancă? Dă-o încolo de credibilitate!

ilovecluj

Nu ar fi singurul exemplu de acest gen, mai ales că Andrei a lansat recent un produs original “design in Cluj”. Exact același produs care este pe piață din toamna anului trecut, iar acum îl găsești mai peste tot, chiar și in hipermarketuri, dacă nu ai chef să dai o tura pe aliexpress sau la București în Dragonul Roșu. Culmea e că produsul a apărut prima data la deScris Penshop din Cluj, care dacă țin bine minte au fost primii care au vândut produse ilovecluj și l-au susținut pe Andrei. Bun partener, să-i tot faci concurență.

mutu

Nu vorbim de I Love Cluj ca fiiind ceva original, pornind de la idee și până la tot continutul bazat pe creațiile altora, continuând cu o bună parte din produse, dar unii se udă la o poză pe facebook și gata, suntem o comunitate. La fel cum nici insidecluj nu e, cu o temă gen airbnb și îmbrăcat totul sub povestea “vrem să ajutăm afacerile locale”. Atâta tot că cine pune informațiile pe site nu a auzit de mai mult de 3 cafenele ale unor prieteni și are impresia ca au trecut 3 ani din 2007.

Încheiem cu cea mai tare asociere. Nu putem rata un partener vechi al festivalului: Janis Club – care are impresia că TIFF-ul de la noi și cel din Canada sunt același lucru. Au făcut chiar și reclamă în Zile & Nopți cu asta, au pus și pe facebook. A verificat cineva? Nu. Screen shot din timpul festivalului:

janis tiff

Să nu se înțeleagă că am ceva cu TIFF, a fost cea mai reușită ediție și s-au văzut multe plusuri anul acesta.

Cine se aseamănă se adună.Comments (0)

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *